Activiteit
DocuScience: ‘Land van onderdanen’, over koloniale onderdrukking in Indonesië
De geschiedenis van de WUR is nauw verweven met het Nederlands kolonialisme, vooral in voormalig Nederlands-Indië, nu Indonesië. Maar hoeveel weet de gemiddelde WUR student of medewerker eigenlijk van deze geschiedenis? En hoe moeten we ons hiertoe verhouden? Deze laatste vraag stelt historicus Hans Goedkoop ook tijdens zijn reis door Indonesië. Goedkoop onderzoekt in deze documentaire de koloniale onderdrukking in het land van zijn opa, die in Nederlands-Indië werkzaam was als soldaat voor het koloniale leger.
De documentaire vraagt zich af hoe kolonialisme tot uiting kwam in de praktijk, inclusief verzet tegen de Nederlandse onderdrukking. Deze geschiedenis is ook relevant voor WUR want de antikoloniale intellectuelen die Goedkoop bespreekt hadden ook een connectie met de toenmalige landbouwhogeschool. Bovendien waren de alumni van de landbouwhogeschool voor een groot deel, zo rond de 65%, werkzaam in de kolonie in allerlei verschillende hoedanigheden. Zij werkten op plantages, bij de overheid en in tropische onderzoekstations. Tijdens de inleiding voor deze documentaire wordt verder ingegaan op deze en andere connecties tussen de documentaire, de koloniale geschiedenis en de geschiedenis van de WUR.
Over Land van onderdanen
'Indonesië roept! Land van onderdanen' is onderdeel van een 8-delige serie van de NPO in samenwerking met het programma ‘Andere Tijden’, uit 2023. In de serie onderzoekt Hans Goedkoop de laat koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië aan de hand van het verhaal van zijn opa, een van de leidende figuren aan de Nederlandse zijde in de latere Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. In de periode die hij onderzoekt, zo tussen 1900 en 1950, brokkelt de Nederlandse macht langzaam af om uiteindelijk geheel te verdwijnen in 1949. Het antikoloniale verzet tegen Nederland groeit en eindigt uiteindelijk in een bloedige en slepende oorlog. Dit is een van de meest omstreden oorlogen die Nederland heeft gevoerd. Tegen deze oorlog wordt in Nederland en Indonesië heel anders aangekeken. Waar Nederland het tot voor kort nog had over ‘politionele acties’ en er weinig aandacht was voor de gruwelijkheden aan Nederlandse zijde, bezien de meeste Indonesiërs de oorlog als hun ‘Revolusi’ – de ontworsteling van Nederlandse koloniale onderdrukkers. Zij kwamen ten slotte als winnaars uit de strijd. Tegelijkertijd heerst er veel onvrede bij sommige groepen in Indonesië over de manier waarop Nederland heeft huisgehouden in het land. Dit verleden blijft tot op de dag van vandaag onderdeel van verhitte discussies in het Nederlandse publieke debat. In deze documentaire reeks, en specifiek in de aflevering die tijdens DocuScience wordt vertoond, wordt dieper ingegaan op de koloniale onderdrukking en koloniale verhoudingen die uiteindelijk leidden tot deze onafhankelijkheidsoorlog.
De documentaire wordt ingeleid door Larissa Schulte Nordholt. Zij is historicus gespecialiseerd in koloniale en postkoloniale geschiedenis en werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de WUR waar zij in opdracht van het college van bestuur werkt aan een boek over het koloniale verleden van de universiteit. Tijdens de DocuScience zal ze belichten hoe deze grotere koloniale geschiedenis zich verhoudt tot de geschiedenis van WUR.
Goed om te weten:
Goed om te weten, de documentaire en voertaal van de avond is Nederlands.
Details
De documentaire wordt vertoond in Omnia en is gratis te bezoeken. Het programma start om 17:30, de zaal is open vanaf 17:00. Aanmelden kan via de Forms. Na het programma ben je van harte welkom om na te praten onder het genot van het DocuDinner.
Achteraf een hapje eten in restaurant Novum?
Speciaal voor DocuScience biedt restaurant Novum, in Omnia, een DocuDinner aan. Het DocuDinner start wanneer DocuScience afgelopen is, om 19:00. Voor €18,50 word je voorzien van een heerlijk hoofdgerecht en een drankje. Reserveren is vereist en kan via de Forms. Forms al ingevuld, maar nog niet gereserveerd? Reserveer dan via de mail. Graag DocuScience vermelden in de e-mail.
- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Over DocuScience
DocuScience is een programma in Omnia, waar medewerkers van Wageningen Campus inzichten delen in al het werk dat op de campus gebeurt. We zullen nieuwe perspectieven verkennen aan de hand van interessante documentaires die aanzetten tot een gesprek. Iedereen die op Wageningen Campus werkt is welkom, dus neem vooral je collega’s mee!