
Time Traveling Milkman Interview
Time Traveling Milkman (TTM) is een spin-offbedrijf van WUR-onderzoek met als missie alle plantaardige en hybride voedingsproducten toekomstbestendig te maken. Hun Oleocreamᵀᵀᴹ, een zuivelcrème-equivalent gemaakt van zonnebloempitten en water, biedt een clean label-oplossing die de textuur, rijkdom en romigheid van zuivelcrème biedt, maar dan met gezondere vetten, extra eiwitten en zonder nadelige gevolgen voor het milieu.
Hoe is uw bedrijf ontstaan?
Op 4 juni 2020 werd Time Traveling Milkman officieel een bedrijf, nadat medeoprichter Dimitris Karefyllakis in 2019 zijn doctoraat aan de WUR had behaald. “Samen met mijn supervisor, Costas Nikiforidis, die nog steeds fulltime professor is aan de universiteit, en Saskia Tersteeg, de derde medeoprichter, hebben we besloten om te beginnen en het idee te commercialiseren”, aldus Dimitris Karefyllakis, medeoprichter/algemeen directeur.
Wat is uw band met het onderzoek en de kennis van WUR?
Tijdens zijn doctoraat werkte Dimitris met zonnebloempitten en hoe deze kunnen worden toegepast in voedingsmiddelen. Tijdens haar bachelor- en masteropleiding aan WUR deed Saskia ook onderzoek naar het gebruik van deze natuurlijke vetdruppeltechnologie bij het maken van lekkere voedingsmiddelen. “De belangrijkste technologie is Oleosomes, waaruit ons vlaggenschipproduct is voortgekomen: Oleo cream ᵀᵀᴹ . Oleosomes zijn natuurlijke vetdruppeltjes die voorkomen in zonnebloempitten en die zeer stabiel blijven, zelfs wanneer je ze verwarmt. Ze vallen niet uit elkaar en de olie lekt niet weg”, aldus Saskia Tersteeg, medeoprichter/R&D-manager. Er is bij WUR veel vooronderzoek gedaan naar oleosomen, waarbij is gekeken naar hoe deze druppeltjes kunnen worden gewonnen, hoe ze functioneren en hoe ze eruitzien. Time Traveling Milkman richt zich vooral op de winning, functionaliteit en toepassing ervan. “Ons team heeft in totaal zo'n 30 tot 40 jaar ervaring in oleosoomonderzoek, als je alles bij elkaar optelt.” - Saskia Tersteeg, medeoprichter/R&D-manager. Time Traveling Milkman heeft het onderzoek naar oleosomen gebruikt om een innovatief, mild extractieproces te ontwikkelen met zonnebloempitten en water, waarmee een natuurlijke, clean label-room wordt gemaakt die B2B kan worden gebruikt in producten zoals ijs, roomkaas en kookroom.
Wat kun je toevoegen aan het ecosysteem van Wageningen Campus of vice versa?
Als onderdeel van het ecosysteem van Wageningen krijgt TTM meer zichtbaarheid en de mogelijkheid om samen met anderen waarde te creëren. Samen met andere bewoners van Wageningen Campus neemt TTM deel aan voedselbeurzen en presenteert het innovaties. “Samen vertegenwoordigen we iets dat groter is dan één bedrijf, namelijk het ecosysteem van Wageningen Campus. Op deze manier kunnen we een grotere impact hebben en meer mensen bereiken”, aldus Dimitris Karefyllakis, medeoprichter/algemeen directeur. Binnen het ecosysteem is het team ook samenwerkingsverbanden aangegaan met andere spin-offs en start-ups van de universiteit, waarbij ze samenwerken op het gebied van zowel R&D als commerciële activiteiten.
“We hebben vaak samengewerkt met andere startups in het Wageningen Ecosysteem, bijvoorbeeld Greencovery en Rival Foods, om samen financiering te krijgen. Mensen zijn zich ervan bewust dat Wageningen gelijk staat aan voedsel en wanneer ze meer foodtech-gerelateerde bedrijven bij elkaar zien in deze ecosystemen, zijn ze blij dat ze bevestiging en geruststelling krijgen dat deze ideeën samenwerken voor een doel”, aldus Dimitris Karefyllakis, medeoprichter/algemeen directeur. Time Traveling Milkman werkt ook samen met studenten en stagiaires voor trainingen, workshops en het delen van kennis over de toegepaste versie van wetenschap. Daarnaast biedt Wageningen Campus tal van evenementen voor interactie met andere bewoners om verhalen te delen en van elkaar te leren. “Iedereen in het ecosysteem heeft dezelfde worsteling omdat we in hetzelfde schuitje zitten, en het helpt zeker om met elkaar te praten.” - Dimitris Karefyllakis Medeoprichter/algemeen directeur
Hoe maakt u gebruik van de gedeelde onderzoeksfaciliteiten van WUR?
TTM maakt gebruik van de gedeelde onderzoeksfaciliteiten van WUR voor analytische tests, gespecialiseerde apparatuur, verwerking op proefschaal en sensorische evaluaties, in nauwe samenwerking met de groep voedingsmiddelentechnologie. “Voor ons maakt dit samenwerking met andere partners mogelijk, maar ook het gebruik van meer gedetailleerde apparatuur die we in het begin zelf niet konden aanschaffen. Tegelijkertijd is het nog steeds efficiënter om deze te delen dan zelf aan te schaffen.” - Saskia Tersteeg Medeoprichter/R&D-manager. Deze opzet zorgt voor een efficiënte samenwerking, waardoor TTM gebruik kan maken van apparatuur en technische ondersteuning. “Elke afdeling van WUR heeft zijn eigen apparatuur en de gedeelde onderzoeksfaciliteiten hebben een zeer mooie website waar je kunt zien welke apparatuur waar beschikbaar is.” - Saskia Tersteeg, medeoprichter/R&D-manager
Welke ontwikkelingen ziet u in de toekomst voor uw bedrijf?
TTM kan bedrijven een consistente levering van Oleo creamᵀᵀᴹ bieden voor productintegratie. Hun doel op korte termijn is om samen met bedrijven Oleo creamᵀᵀᴹ volgend jaar in producten in de supermarktschappen te krijgen. Daarna wil TTM op nog grotere schaal produceren om de kosten te verlagen en zijn innovatie uit te breiden naar een groter deel van de Europese markt. Op langere termijn heeft TTM de volgende visie: “Wanneer er een nieuw zuivelproduct of plantaardig zuivelproduct op de markt komt waarvoor een schone oplossing nodig is, willen we dat het bedrijf dat dit product ontwikkelt, eerst onze ingrediënten in overweging neemt en zegt: ‘Oké, we weten dat TTM de oplossing heeft’, en met ons in contact treedt om die oplossing te verkrijgen”. - Dimitris Karefyllakis, medeoprichter/algemeen directeur.
